poniedziałek, 25 lutego 2013

Szynka wieprzowa a'la pikantna shoarma

Do przygotowania potrzebne nam będą:

  • szynka kulka ok. 1 kg
  • przyprawa gyros, rozmaryn, pieprz, sól, tymianek, pieprz cayenne
dodatki:
  • ziemniaki 
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • jabłko
  • majonez
Wypada zacząć od umycia szynki i pokrojenia jej w paski ok 3 cm. Wystarczy, że szynka najpierw zostanie pokrojona w kolety a potem każdy kotlet w paski. 



Paski szynki oprószamy dokładnie przyprawami: solą, pieprzem, do gyrosa i rozmarynem z tymiankiem i dużą porcją pieprz cayenne. Początkowo smażymy na dużej patelni ok. 12 minut do przyrumienienia, po czym zmniejszając ogień przykrywamy na następne 12 minut.
Czas obróbki zależy od jakości mięsa. Jeśli po tym czasie mięsko nie będzie spełniało waszych kryteriów miękkości to duście pod przykrywką jeszcze parę minut.

Jako dodatki posłuzyły:

  • ziemniaczki z wody posypane kiełkami rzodkiewki
  • surówka z kapusty pekińskiej, tartym jabłkiem i marchewką z łyżką majonezu.
Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz