piątek, 22 lutego 2013

Kurczak pieczony na butli od piwa

Prosty i smaczny sposób na tradycyjnego kurczaka? Nadziej go na swoje ulubione piwo i ciesz się smakiem pysznego, aromatycznego kurczaka. Ja od razu piekę dwa kurczaki by zaoszczędzić energię i cieszyć się dłużej smakiem pieczonej kury. Przepis na jednego - potrzebne nam będą:

  • świeża tuszka kurczaka bez podrobów ok. 1,2 - 1,5 kg
  • piwo jasne w butelce - nie polecam smakowych i tych z dużą zawartością ekstraktu alkoholowego - unikniesz przypaleń
  • przyprawy: po dwie łyżeczki majeranku, tymianku, rozmarynu, soli, pieprzu, do gyrosa, papryki czerwonej słodkiej, chilli
  • oliwa do skropienia 
Zaczynamy od porządnego umycia tuszki do obróbki cieplnej. Po ogarnięciu kury zaczynamy zabawę z przyprawami. Wklepujemy mieszankę wyżej wymienionych składników marynaty i lekko polewamy oliwą.


Następnie należy nadziać kurczaka na otwarte piwko od tzw. dolnej strony czyli dupki. Szyjka butelki powinna wyjść od góry szyją. (pamiętajcie o odklejeniu naklejek z butelki - najłatwiej zanurzyć przed otwarciem we wrzątku). Jak widać poniżej w wideo nie zrobiłem tego. Nic się nie stało :D
Postawić na naczyniu żaroodpornym. 


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po doprowadzeniu do żądanej temperatury - stawiamy na blasze od piekarnika naczynie żaroodporne z kurczakiem. Poniżej zdjęcie jak prezentują się nasze ofiary przed wejściem do pieca.


Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1,5 h. Po 30 minutach włączamy jak mamy termoobieg. A jak nie mamy to pieczemy 2 h :) Generalna zasada - godzina na każdy kilogram mięsa. 

A tak nasze ofiary wyglądają po obróbce cieplnej:


Aha i UWAGA należy zachować ostrożność przy zdejmowaniu kury z gorącej butelki. W naczyniu żaroodpornym też jest gorące piwo z tłuszczem. Nie poparzcie się. :P

Ja podałem z ryżem basmati i mizzerią z ogórka. Pysznie !!!! Mizzerią przyrządzoną przez osobistego pomocnika kuchennego.

1 komentarz: