wtorek, 8 stycznia 2013

Niezwykły-zwykły obiad



Efekt końcowy powyżej. Niby zwykła pierś i (nie)zwykły makaron ale takim daniem po prostu zaskoczycie innych. Składniki nie są skomplikowane. Ważne jest by gotując wkładać w to całe serce. A wtedy wyjdzie tak smacznie i elegancko jak i u mnie. 
Żeby było jaśniej. Robimy - smażone filety z piersi kurczaka z pieczarką z makaronem bucatini z prażonymi pestkami słonecznika. 

Potrzebne nam będą:
  • 4 filety piersi z kurczaka - nieprzerośnięte
  • makaron bucatini - niby typowy makaron spaghetii ale z dziurką w środku a dziurka po włosku to buco. Można go schrupać podobno na zimno. Ja nie spróbowałem. 
  • słonecznik łuskany albo prażony
  • czosnek
  • majeranek
  • tymianek
  • pieczarki ok. 8 szt.
  • zioła prowansalskie 
  • sól
  • ziele angielskie i listek laurowy do gotowania makaronu

  1. Zaczynamy od doprowadzenia wody w garnku do wrzątku. Pamiętaj, że nakrywając go pokrywką skrócisz czas oczekiwania na wrzątek. Dodatkowo obniża to koszty eksploatacji mieszkania :P
  2. Jak woda wrze solimy 1 łyżkę soli - wstawiamy odpowiednią ilość makaronu do garnka- w garści mieści się porcja dla dwóch osób. Dorzucamy listek laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy albo tak jak producent napisał czyli ok. 15 minut albo na oko do miękkości. 
  3. Odcedzamy makaron i wrzucamy pestki słonecznika. Muszą być prażone. Jeśli masz tylko łuskane - to weź małą patelnię (najlepiej do naleśników) i je upraż lekko - potrzymaj 5 minut na gorącej patelni mieszając czasem. 
  4. Pierś oczyszczamy z chrząstek i krwi. Tak przyrządzone filety posypujemy/smarujemy czosnkiem (granulowanym albo wyciśniętym przez praskę), majerankiem, tymiankiem, solą. Wrzucamy ją na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. Średni ogień, nakładamy pokrywkę na 5 minut, odwracamy pierś i też pod przykryciem smażymy kolejne 5 minut. 
  5. W tym czasie pieczarki pokrojone w ćwiartki (ważne żeby nie były zbyt duże kawałki) podsmażamy na oddzielnej patelni pod przykryciem. Solimy odrobinkę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczarka lubi to zioło więc go nie żałujemy. Tak trzymamy je jeszcze z 3-4 minuty i przerzucamy do smażonej piersi. I jeszcze dosłownie chwilkę trzymamy to pod przykryciem. 



Wykładamy na talerz makaron ze słonecznikiem. A na to pierś posypaną pieczarkami. 
A na koniec konkurs dla uważnych i znających języki. 

Jak po włosku powiedzieć czarna dziura?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz